Gradbiščni pogoji za suhomontažna dela s sistemi iz mavčno-kartonskih plošč in mineralnih plošč

Gradbiščni pogoji za suhomontažna dela s sistemi iz mavčno-kartonskih plošč in mineralnih plošč

Gradnja s suhomontažnimi sistemi iz mavčno-kartonskih plošč je v današnjem času gledano s tehnične plati na zelo visokem nivoju in da se izgonemo napakam, še zlasti tistim, ki zadevajo gradbiščne pogoje za suhomontažna dela, moramo upoštevati številna priporočila in napotke za praktično delo.

Prav za ustreznost končnega izdelka je potrebno ustrezno skladiščenje materiala, in sicer je plošče in pribor potrebno ustrezno zaščitit v objektu pred učinkovanjem vlage. Previdni moramo biti tudi pri morebitnih poškodbah mavčno-kartonskih plošč, kajti ob nepravilnnem skladiščenju, kot je vertikalno naslanjanje v vlažnem prostoru, lahko pride do deformacij in prelomov. V izogib temu skladiščimo mavčno-kartonske plošče vedno na ravni podlagi, po možnosti na lesenih paletah ali moralih, ki naj bodo med seboj razmaknjeni cca. 35 cm, prav tako moramo biti pri hrambi pozorni na nosilnost stropa.

Posebno pozornost moramo nameniti mavčno-kartonskim ploščam tudi med oblaganjem, in sicer se dela nebi smela izvjajati v objektu pri dalj časa trajajoči relativni vlagi and 80%, po montaži pa je le – te potrebno zaščititi pred dalj časa trajajočim učinkovanjem vlage. Po dokončanju montažnih del je  potrebno v objektu zagotoviti zadostno zračenje, še posebej moramo biti pozorni pri ometnih delih in polaganju estriha, ki povzročajo drastično povečanje relativne zračne vlage. Fugirna dela smemo izvajati šele, ko ne pričakujemo več večjih sprememb dolžine mavčno-kartonskih plošč, ki bi jih povzročila sprememba vlage ali temperature. Pomemben napotek je tudi, da pri obdelavi stikov, temperatura prostora ne sme pasti pod cca. +5 stopinj Celzija. Ker svoje dejavnosti izvajamo skozi celotno leto in vse letne čase, moramo biti posebej pozorni na zimski čas in se izogibati hitremu in šokantnemu ogrevanju prostorov, ker tovrstne spremembe lahko povzročijo razpoke zaradi spremembe dolžine plošč. Iz istega razloga se je potrebno izogibati sušenju površin mavčno-kartonskih plošč s toplim ali vročim zrakom ter poskrbeti v vsakem primeru za zadostno prezračevanje.

Gradbiščni pogoji za sumontažna dela pa ne veljajo le za  suhomontažna dela z mavčno-kartonskimi ploščami, ampak tudi s sistemi iz mineralnih plošč, ki pridejo na vrsto šele, ko je prostor že suh, ko so končana ometna dela in polaganje estriha, okna in vrata pa so že vgrajena in zastekljena. V delovnem prostoru naj bo vključen ogrevalni sistem, da se zagotovijo normalne delovne temperature od 15 do 30 stopinj Celzija. Zračna vlaga naj ne presega 90% pri 22 do 23 stopinjah Celzija.

Omenjena pojasnila je izdala Industriegruppe Gipskartonenplatten pri nemškem združenju Bundesverband der Gips-und Gipsbaplattenindutrie e.V. iz Darmstadta in naj bi arhitektom ter izvajalcem služila kot pripomoček pri izvedbi, ki temeljijo na dolgoletnih praktičnih izkušnjah in dopolnjujejo ustrezna normativna pravila, predvsem pa nam vsem skupaj prihranijo številne nepotrebne zaplete, nepredvidene stroške in porabo časa.