IZDELAVA NAPUŠČEV, FRČAD IN FASADNIH OBLOG

IZDELAVA NAPUŠČEV, FRČAD IN FASADNIH OBLOG

Pogosto se pojavi v gradbeništvu problem pri izdelavi napuščev ali fasadnih oblog pri izbiri ustreznega materiala, katerega bomo lahko obdelali z zaključnim ometom. Pri izdelavi frčad je zaradi pomanjkanja prostora pomembno, da je izbran material tudi dobra toplotna izolacija.

Pri tovrstnih težavah se gradbeniki poslužujejo plošč, katerih osnova je ekstrudirani polystyrol, obojestransko obložen s stekleno mrežo in posebno malto, ki daje ploščam stabilnost, hkrati pa so idealna podloga za dekorativni omet. Glede na to, da je ekstrudirani polystyrol dobra toplotna izolacija, hkrati pa tudi absolutno vodoodporen, so tovrstne plošče primerne za uporabo tudi pri oblogi frčad ali pri izdelavi fasadnih obrob.

Spoji plošč se obdelajo s fleksibilnim keramičnim lepilom in armirajo z armirnim trakom širine 12,5 cm. Dodatna priprava pred nanosom zaključnega sloja ni potrebna, saj so plošče že obojestransko armirane s stekleno tkanino. Plošče so izdelane v različnih debelinah (12,5mm, 20, 30, 40, 50, 60, 70 in 80 mm), tako da lahko po potrebi izberemo ustrezno debelino plošče. Za obloge napuščev se uporabljajo debeline 12,5 ali 20 mm, pri fasadnih oblogah ali frčadah pa je važno, da je material vodoodporen, fleksibilen, toplotno izolacijski ter da nudi dobro podlago za nanos dekorativnega zaključnega ometa. Za ta namen uporabljamo plošče debeline 3 cm ali več.

Plošče pritrdimo na podkonstrukcijo z vijaki in podložkami, ki preprečujejo, da bi vijak poškodoval ploščo. Razmak profilov pri podkonstrukciji je 40 – 60 cm, odvisno od debeline plošč. V primeru, da se plošče lepijo direktno na zid, se priporoča dodatna pritrditev z vijaki in mozniki.