STENSKA OBLOGA S KOVINSKO PODKONSTRUKCIJO

STENSKA OBLOGA S KOVINSKO PODKONSTRUKCIJO

V prenovi objekta se spopadamo z različnimi dilemami in težavami in ena iz med stvari na katere moramo biti pozorni je, izboljšanje toplotne in zvočne zaščite, kar pa lahko storimo z uporabo stenske obloge s kovinsko podkonstrukcijo. Z njo ne dosežemo samo odličen rezultat, temveč tudi odlično toplotno in zvočno zaščito. Prednost tovrstne obloge je tudi, da v votli del med steno in mavčno ploščo brez težav položimo najrazličnejše inštalacijske vode, kar dodatno olajša delo in prihrani marsikatero nevšečnost pri prenovah in popravilih.

Podkonstrukcija je lahko izdelana iz kovinskih C profilov ali lesenih letev, za pritrditev mavčnih plošč na leseno podkonstrukcijo uporabimo vijake TN 35, pza pritrditev na kovinsko podkonstrukcijo pa vijake TN 25. Pri kovinski podkonstrukciji uporabimo stropne U profile 28×27, ki jih z zidnimi vložki pritrdimo v tla in strop. Pod profile predhodno zalepimo samolepilni tesnilni trak. V pritrjene Uprofile zataknemo vertikalne C profile 27×60, v medosno razdalji 62,5 cm, ki jih v steno zasidramo z direktnimi ali akustičnimi pritrdili na vsakih 150 cm. Prav tako pa tudi tukaj pod pritdila zalepimo tesnilni trak.

Oblogo lahko tvorita en ali dva sloja mavčnih plošč, in sicer morajo biti pri dvoslojni oblogi stiki drugega sloja zamaknjeni glede na prvi sloj za polovico širine plošče. Pomembno je tudi, da za pritrditev mavčnih plošč na leseno podkonstrukcijo uporabimo vijake: obloga 2 x 12,5 mm TN 45; obloga 2 x 15 mm TN 55. Za kovinsko podkonstrukcijo pa uporabimo: obloga 2 x 12,5 mm TN 35; obloga 2 x 15 mm TN 45. Če želimo še dodatno izboljšati zvočno zaščito, naj bo razmak med prednjim robom podkonstrukcije in obstoječo nosilno steno vsaj 50 mm.

Ko omenjamo predelne stene s kovinsko podkonstrukcijo, moramo povedati, da so le – te enakovredna alternativa >>lahkim<< masivnim notranjim predelnim stenam in zaradi hitre in suhe montaže ter majhne debeline se te predelne stene z odličnimi toplotnimi, požarnimi in zvočnimi lastnostmi vedno bolj uporabljajo na najrazličnejših področjih, saj so stabilne, obremenljive in skrbijo za potreben mir in udobje v prostoru. Notranje predelne stene morajo poleg osnovne funkcije, ki je ločevanje prostorov, izpolnjevati tudi zvočnozaščitno in / ali požarnozaščitno, po potrebi pa tudi toplotnozaščitno nalogo. Na splošno lahko tehnično te naloge rešimo optimalno in enostavno, pri čemer je potrebno posebno pozornost nameniti stikom sten s stropom, vgradnji vrat in oken, instalacijskim vodom in izdelavi vodoravnih in navpičnih stikov med ploščami.

Ena iz med nalog predelnih sten je, da opravljajo pregradno funkcijo med bivalnimi prostori in znotraj posamezne bivalne enote. Rezultati meritev zvoka potrjujejo izjemno zvočno izolativnost predelnih sten: do 77 dB. Pregradna stena med dvema stanovanjema ima le – ta nalogo, da v primeru požara omeji požar na stanovanjsko enoto, v katerem je nastal. Istočasno stena izpolnjuje tudi vse zahteve glede zvočne in toplotne zaščite. Ne smemo pa pozabiti tudi na drugo prednost predelnih sten, in sicer je to enostavna vgraditev električnih in sanitarnih inštalacij v votli del stene, ne da bi pri tem bili okrnjeni zvočna in požarna zaščita. Pohvali se lahko z lahko stensko konstrukcijo, ki je sestavljena iz podkonstrukcije in obloge, pra je izdelana iz kovinskih profilov iz pocinkane jeklene pločevine ali lesenih letev, nanjo pa je iz obeh strani pritrjena eno- ali večslojna obloga iz mavčnih plošč.