PREDELAVA PODSTREŠJA S SUHOMONTAŽNIMI SISTEMI

PREDELAVA PODSTREŠJA S SUHOMONTAŽNIMI SISTEMI

Predelava neizrabljenih podstrešij je ne samo najbolj ekonomična možnost pridobitve novih bivalnih prostorov, temveč tudi najhitrejša in formalno najmanj zahtevna. Suhomontažna gradnja omogoča optimalno izvedbo podstrešnih bivalnih prostorov tako v novogradnji kot tudi pri obstoječih objektih, kajti sistem temelji na uporabi mavčnih plošč, vijačenih na različne vrste podkonstrukcij, v kombinaciji z izolacijskimi materiali pa posledično izpolnjuje vse visoke zahteve bivalnega udobja. Prav tako le- taka gradnja pomeni suh način izvedbe, kar pomeni da obstoječih materialov ne izpostavlja vlagi, kar je pomemben dejavnik pri lesenih konstrukcijah podstrešij. Pomemben vidik je tudi majhno onesnaženje in majhna poraba časa, da se v izdelane prostore lahko nemudoma vselimo, hkrati pa je z uporabo ognjevzdržnih plošč možno zagotoviti visoko stopnjo požarne varnosti.

Pri predelavi podstrešij v bivalne prostore pridejo v poštev različne vrste suhomontažnih konstrukcij: montažne stene, obešen stropovi, stropne in stenske obloge, suhi estrihi in še posebej mansardne obloge.

Eden od sistemov, ki se pojavljajo na tržišču je tudi tak, ki temelji na narebrenih kovinskih profilih, ki so po merah 45/18 mm v preseku manjši od standardnih, prav tako pa zagotavljajo enako togost. Prednost tovrstnega sistema je, da zaradi manjših dimenzij profilov je skupna debelina obloge manjša, izkoristek prostora pa večji. Še posebej pomembno za monterje je enostavnejše rokovanje s profili, ter lažje vijačenje zaradi narebrenosti profila. Pri izbiri konzolnega distančnega sidra ni potrebno vijačenje le – tega v profil, ampak se ga natakne po klik sistemu.

Tovrstni sistem F530 lahko uporabljamo kot spuščeni strop v povezavi z obešalnimi sidri ter kot stropno stensko in mansardno oblogo na direktnih konzolnih distančnikih. Izolacijski material pa se pritrdi med špirovce ali poveznike. Širina izolacije naj bi bila po možnosti vsaj 2 cm večja, kot je razdalja med elementi strešne konstrukcije tako, da se jim tesno prilega. 

Seveda pa je sistemov na trgu tudi več in različnih ponudnikov, ki vam nudijo celoten pregled nad materiali, sistemi in načinom montaže oziroma vgradnje.